Σύνθετη Αναζήτηση
       
Info: Your browser does not accept cookies. If you want to put βιβλία into your cart and purchase them you need to enable cookies.

Ρουτζούνη, Ντίνα
Η Ντίνα Ρουτζούνη, συμβολαιογράφος, κατάγεται από τη Μεσσηνιακή Μάνη (Δ. Μάνη), αλλά μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, παρακολούθησε και μαθήματα Δημοσιογραφίας.


Στο χώρο της ποίησης, πρωτοεμφανίστηκε με τη συλλογή «Ταξιδεύοντας μέσα στο χρόνο», που δεν άφησε αδιάφορη την κριτική σκέψη. Η καθιέρωσή της, όμως, στο λογοτεχνικό χώρο, έγινε με την ποιητική σύνθεση «Είμαι εγώ η Γυναίκα» και στη συνέχεια, με την ποιητική σύνθεση «Ο Οδυσσέας Σκεπτόμενος» και την ποιητική συλλογή «Έτη Φωτός».

Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, έχουν παρουσιαστεί από ραδιοφωνικές εκπομπές, έχουν ανθολογηθεί και έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά και τα γερμανικά.
Στη «Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» σημειώνεται:


«…Η Ντίνα Ρουτζούνη είναι μία από τις σπάνιες περιπτώσεις της νεότερης και νεωτερικής ποίησης…
…Τώρα, με τα “Έτη Φωτός” και με το άρτιο και συγκροτημένο προσωπικό της ύφος, μπορεί σε λίγους στίχους να δώσει έναν ολόκληρο κόσμο, μία συναισθηματική πλημμυρίδα, που καταχτάει τον αναγνώστη… Η Ντίνα Ρουτζούνη, μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες του καιρού μας, που με το έργο της πλουτίζει τη νεοελληνική ποίηση».

Η ποίησή της επισημάνθηκε και από τους Ιταλούς.

Στο λογοτεχνικό περιοδικό της Ρώμης «INTERMUNDIA», στο οποίο παρουσιάζονται 20 ποιητές από διαφορετικές χώρες –μεταξύ των οποίων και η ποιήτρια από την Ελλάδα– αναφέρεται:

Η Ντίνα Ρουτζούνη, ιδιαίτερα, στο βιβλίο της “Sono io la Donna” (Είμαι εγώ η Γυναίκα) έχει μια δική της ιδιαιτερότητα, καλά διαγραφόμενη στη σφαίρα της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης. Το χαρακτηριστικό της Ντίνας Ρου­τζούνη είναι: ότι είναι αποφασιστική στις πεποιθήσεις της και πολύ ραφινάτη στη γλώσσα της. Είναι δύσκολο να βρεις, ανάμεσα στις συνθέσεις των καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, των διαφόρων εθνών, μία αρμονία, τόσο ισορροπημένη, από φινέτσα, μεταφορές και κοντρολαρισμένη ενέργεια».

Ποιήματά της περιλαμβάνονταν και στο πρόγραμμα της Νεοελληνικής Λογο­τεχνίας, στο Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, του Πανεπιστημίου Γοτίγγης της Γερ­μανίας.

Άλλα βιβλία του/της

Έτη φωτός
Στον άγνωστο φίλο μου τον Άνθρωπο

Newsletter

Εγγραφείτε εδώ στο newletter για να λαμβάνετε ενημερώσεις για νέα βιβλία, προσφορές, εκδηλώσεις κτλ